Amazonas; Dag 10

Upp i svinottan! Vi åker redan kl 5 för att vara säkra på att komma förbi det vägbygge som kanske blockerar den enda vägen för hela dagen om vi kommer för sent; men vi har lyckan med oss och kommer igenom.
Upp till byn Cocachimba där vägen på slutet är den sämsta hittills. Efter en liten vandring ser vi så Gocta fallen. Synd att vi inte hinner komma närmare, men det är tre timmar tuff vandring för att komma till botten av fallet och minst lika lång tid tillbaka. Men genom kikaren syns väl hur högt och mäktigt det är. Efter stigen träffar vi på en av traktens många sockerrörsodlare som kokar de krossade sockerrören till en massa, som sen stelnar och säljs som råsocker. ”Kvarnen” drivs naturligtvis med oxkraft.
Innan vi lämnar byn besöker vi byskolan och delar ut tandkräm och tandborstar till alla barnen. Guiden har varit här förut och vet att allt socker sätter sina spår. Skolan får också en ny volleyboll och en ny fotboll för att kunna delta i kommande bytävlingar på ett bra sätt. Och så klart spelar i en volleybollmatch innan vi åker; min blygsamhet förbjuder mig att säga vilket lag som vinner efter ett sista så gått som serveess.
Ett mycket trevligt besök i en by som ligger så långt bort man kan komma. Sedan bär det nedåt och nedåt och nedåt tills vi hamnar i högdjungeln på ca 1 000 m och RAKA vägar. Sista stoppet innan vårt mål Moyobamba blir hos en kaffeodlare som stolt visar sin lilla odling. På knappt en hektar verkar familjen leva skapligt, och eftersom de har elva barn verkar ju inte all kraft gå åt på dagtid.
Vi kommer till Moyobamba i skaplig tid och hinner med ett dopp i hotellets pol före maten. Vilken kontrast till boendet i Chachapoyas. Här omges vi av tät djungel och ett öronbedövande ljud från chikador, fåglar och grodor; häftigt. Men rummet känns lite trångt efter vårt rum på 42 kvm i Chachapoyas. Men mysfaktorn är högre.

Nu bär det ut i rena vildmarken ned mot floden och båtarna. Jag återkommer när vi hamnar i urbana trakter igen.

Andra bloggar om: ,

Bookmark the permalink.

Comments are closed.