Amazonas; Dag 8 – 9

Dag 8
Som sagt, ledig dag idag. Tid för lite bestyr, t.ex. lämna in tvätt, fixa skosulor, köpa vykort,  etc.
Men också tid att vandra runt och bara vara. Och, att vandra runt i stans stora marknad. Här finns allt mellan himmel och jord, men mest grönsaker, frukt, kött och gryner av alla de slag. Vi äter också lunch på marknaden i ett av många tillfälliga matställen. Enkelt, gott och billigt.
På kvällen letar vi upp en riktig enkel, lokal restaurang där vi får en grönsakssoppa med köttbit i, friterad salt fisk (som vi sett på marknaden) och ris, två stora öl och två glas med någon lokal dryck (oklart vad); allt detta för 15 Soles, d.v.s. ca 33 svenska riksdaler.

Dag 9
Iväg mot gravmonumentet Karajia på nya vindlande och svindlande vägar. Slutbiten är rena getstigen. Karajia är några väl  bevarade gravplatser som ligger högt uppe på en klippvägg. Vandringen ned från byn där vi stannar, och framförallt upp, är bara 1,6 km men  tar verkligen musten ur oss; 2 600 meter suger. Vi får också tillfälle att besöka ett typiskt hem i byn. Lite enklare standard kan man säga. Stampat jordgolv funkar säkert nu när det är torrt, men hur blir det när regnet kommer? Eftersom det är så lite turister som kommer hit så är vi omgivna av både vuxna och barn under hela vårt besök. Häftigt också att se någon som plöjer med paroxar och träplog; potatis skulle det bli.
På vägen hem hamnar vi mitt i byn Lámuds början på det årliga firandet av sitt skyddshelgon. Orkestrar som spelar för fullt och en härlig parad med folk från olika småbyar som visar upp sig och framförallt vad man lever av här, jordbruket. Massor av redskap och produkter finns i de olika tågen. Och glatt och livat är det. Vi blir bjudna att smaka på traktens hemmagjorda öl (Chicha); nja, Jämtlands bryggerier gör bättre.
Lugn kväll för att klara tidig morgon. Kl 5 bär det av mot bl.a. byn Cocachimba och Gocta fallen, världens tredje högsta vattenfall innan vi fortsätter ned mot låglandet och floden.
Vad jag har förstått kommer inte internetcaféer att vara vanliga nu ett tag. Vi får se.

Andra bloggar om: ,

Bookmark the permalink.

2 Responses to Amazonas; Dag 8 – 9

 1. Marie says:

  Hej på er!
  Fantastiskt att få följa er resa så här! Här hemma är det en underbar solig höstdag, men i övrigt ganska händelsefattigt om man jämför med era upplevelser.
  Marie med familj

 2. mariann & dan says:

  Hej!
  Har färska hälsningar från Ö-o, där jag har varit ikväll på en fin konsert med Svenska Kammarorkestern. Allt var sig likt. Denna helgen lånar vi Jägbrings fäbod i Dalarna. Vi ska njuta av naturen, plocka lingon och Dan ska tälja trägubbar framför brasan.Vilken fin reseskildring ni ger! Det är ett stort nöje för oss att läsa om er resa.
  Mariann och Dan