Amazonas; Dag 5 – 7

Dag 5
Vi börjar vår färd mot Leymebamba kl 7. 15 mil och 11 timmar senare är vi framme. Lite låg medelfart kan tyckas, men sträckan ser ut så här: Från Celendin på ca 2 000 m upp över ett pass på 3 200 m. Sedan ner till Balsas på ca 1 000 m där vi korsar Marañonfloden och kommer in i Amazonasdistriktet. Sedan upp till Svarta lerpasset på 3 680 m innan vi åker ner till Leymebamba. Praktiskt taget hela tiden åker vi på en smal klipphylla som precis rymmer vår lilla buss. Berget på ena sidan och fritt fall upp till 500 m på andra sidan. Ankomsten till Leymebamba i mörkret liknar mest en inflygning. Alla är trötta och hungriga, så det blir kort kvällsvard och sedan i säng.

Dag 6 
Liten sovmorgon och sedan iväg till Mallqui museet i närheten av Leymemabamba. Där har man samlat mumier som man funnit i området. Mumierna kommer från preinka kulturen Chachapoyas (molnfolket) ca 1400-talet.
Vi fortsätter vidare och hamnar rakt i kreatursmarknaden i Yerbabuena; häftigt. Men vi har kort om tid så vi stannar bara en liten stund innan vi fortsätter mot en grupp klippgravar, Revash, som också kommer från Chachapoyaskulturen. Tuff vandring på 4,5 km innan vi kommer upp. Trots att man gjort allt för att göra gravarna otillgängliga är det mesta plundrat. Efter vandringen är vi nöjda att åka ned till Tingo för mat och natt. Nattandet dröjer dock, för när vi äter får vi reda på att i Nuevo Tingo (en ny stad som är byggd några km högre upp i bergen p.g.a. översvämningsrisken) är det fest ikväll. In i bussen och full fart mot festen! I kyrkan och runt torget är det full fart. Lokala brass- och dansband spelar här och var och vi hamnar till sist inne på en skolgård där vi dansar slut på våra sista krafter. Väl tillbaka på hotellet somnar vi ovaggade.

Dag 7
Tidig morgon igen och iväg mot klippfästningen Kuèlap. En enorm befästning som Chachapoyeanerna byggt uppe på en av Andernas utlöpare. Jag säger bara en sak; imponerande. Man kan bara ana hur många onda ryggar som gått åt innan alla dessa stenar var på plats.
Vi fortsätter sedan vidare (tur att en del av färden går nere i en dalgång) till staden Chachapoyas dit vi kommer sent på kvällen. Stan ligger på ca 2 200 m och verkar vara lagom stor för att utforska på vår lediga dag imorgon. Det ryktas om en trevlig och livlig marknad. Återkommer om det.

Andra bloggar om: ,

Bookmark the permalink.

Comments are closed.