Amazonas; Dag 3

Historiens vingslag hela dagen.
Först upp i bergen (3 500 m) på vindlande grusväg till Cumbe Mayo. I det här området ligger en av källorna till Amazonsfloden. Och härifrån byggde man också en vattenkanal ned till Cajamarca. Man blir lite andäktig när man ser vad de kunde göra med handverktyg redan ca 1500 BC. I området finns det också offerplatser och ”hällristningar” med bl.a. djursymboler och symbolen för livets cirkelgång; reinkarnationen var djupt rotad i den tankevärld som fanns bland preinkakulturerna.
Naturen i sig själv blir man också både andäktig och andtruten av; det gäller att röra sig sakta och värdigt i backarna om luften ska räcka till.
Rejält genomblåsta och nedkylda var det skönt att återvända ned till stan och lite varm mat.
Efter maten rörde vi oss i historien till relativ nutid; år 1532. Vi besökte det rum i Cajamarca som inkahärskaren Atahualpa fyllde med guld som lösensumma för att rädda sitt liv. Naturligtvis blev han lurad av conquistadoren Pizarro; enligt legenden blev han hängd och bränd i guldrummet. Det blev början till inkarikets fall.
Efter det blev det ett besök i en av de många vackra kyrkorna. Religionen är mycket levande och närvarande i Peru.
Dagen avslutas värdigt med musik på torget. Stor ungdomsbrassorkester brassar på för fullt med härliga rhythmer. Synd att inte de latinska dansstegen sitter riktigt i ryggmärgen.

I morgon bär det av mot den lilla staden Celendin; ca 5 timmar buss över höglandet på garanterat oasfalterade och oraka vägar. Eftersom vi nu rör oss mot civilisationens utkanter kanske det dröjer innan jag kommer åt en dator. Vi får se när nästa rapport kommer.
Allt är prima liv och Atahualpas hämnd har inte slagit till än.

Andra bloggar om: ,

Bookmark the permalink.

One Response to Amazonas; Dag 3

  1. mariann & dan says:

    Hej på er globetrotters!

    Börjar ana att det finns formationer som är mäktigare än Kilsbergen. Historiska svek har utspelats på alla breddgrader men jag är övertygad om att Atahualpa inte har något otalt med närkingskor och jämtlänningar så vi håller tummarna för att hans hämd inte drabbar någon ur dessa oförvitliga folkslag.
    Vi ser fram mot nästa rapport och håller tummarna för att busschaffisen håller tungan rätt i mun när han tar er rill Celendin.
    Ha dé så bra önskar Mariann o Dan