Det är övertid!

Det är hög tid att vi tar itu med övervakningsfobin och tillsätter en integritetsminister skriver Niklas Ekdal. Ja sannerligen. Läs datainspektionens Övervakningssamhället är här så förstår ni varför Niklas för upp denna fråga högst (?) på DN:s agenda och förhoppningsvis inte släpper taget. Redan innan avlyssningslagen ligger vi så risigt till att vi kanske behöver både integritetsminister och integritetsombudsman (IO). Det kunde vi läsa på text-TV för några veckor sedan: 
Sverige värnar inte om integriteten
Sverige är näst sämst i EU på att värna medborgarnas personliga integritet, enligt den internationella Privacy & Human Rights. Bara Storbritannien har sämre skydd. Rapporten värderar 13 olika parametrar på en skala från 1-5. Bland dem ingår grundlagsskydd, telekomavlyssning, övervakning av arbetsplatser, kameraövervakning och hur länge datatrafik sparas. Sverige fick betyget 2,2. Därmed hamnar vi, enligt Datainspektionens tidning Direkt som läst rapporten, i kategorin ’Ideliga misslyckanden att upprätthålla skyddsåtgärder'”.
Så som sagt: Det är hög tid!

Andra bloggar om: , , ,
Pingat till Intressant

Bookmark the permalink.

Comments are closed.